Tårta i långpanna

Tårta till många? Då är långpannan din vän.

Du behöver

Botten

  • 6 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl potatismjöl
  • 2 1/2 tsk bakpulver

Mandelkräm

  • 100 g mandel
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 3 msk smör

Garnering

  • 1-2 l jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde
  • mynta- eller citronmelissblad
  • flagad mandel

Gör så här:

Cirka 16-20 bitar

Botten:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Om du väljer en stor långpanna, 30x40 cm, blir bottnen tunn men går att dela en gång på höjden. En mindre långpanna ger högre botten men något längre gräddningstid. Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp. Blanda övriga ingredienser i en skål och rör ner tills smeten blir slät. Bred ut smeten i långpannan och grädda i ugnens nedre del i cirka 20-25 minuter. Kontrollera med en sticka om kakan är klar. Täck med en plåt över om den får för mycket färg. Låt kakan svalna innan den skärs en gång på höjden med hjälp av ståltråd eller vass kniv.

 

Mandelkräm:

Börja med att skålla (låt ligga i kokande vatten någon minut, så lossnar skalet lättare), skala och finhacka mandeln.

Vispa samman ägg, socker och vetemjöl i en skål. Koka upp mjölken, vispa och passa noga. Häll den kokande mjölken över äggblandningen, lite åt gången, och vispa samtidigt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt sjuda upp under vispning tills krämen tjocknat. Ta den från värmen, rör ner mandel och smör och låt svalna. Rör då och då.


Bred mandelkrämen mellan bottnarna. Lägg på locket. Vispa vispgrädden och bred ovanpå kakan. Snoppa och skölj jordgubbarna, garnera med dem hela eller halva. Dekorera gärna med flagad mandel och/eller citronmeliss- eller myntablad. Skär eventuellt kakan i bitar före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se


Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

Till mellanmål passar mättande hirsgröt, som brukar uppskattas av barn. Prova råggröt som går snabbt att koka och blir en stadig start på dagen. Tillbehören varierar du efter egen smak. Prova sylt, bär eller frukt - och varför inte hemlagat äppelmos? Med din egen favorit kommer du längta till frukost!

 gröt.com


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...